Quantcast
Channel: AVENTURI LA PESCUIT» seminte crap

Seminte de pescuit la crap. Lista semintelor de pescuit crap

$
0
0

Odata cu venirea verii, momelile de origine animala nu-si pierd atractivitatea in fata pestilor, dar sunt cumva puse in umbra de momelile vegetale. Sigur, mamaliga ramine pentru pescarul de stationar momeala cea mai raspindita, fiind usor de facut sau cumparat si eficienta atit la albitura, cit si la crap. In afara de mamaliga, pescarii mai folosesc in sezonul cald citeva tipuri de boabe si seminte, atit in nada, cit si ca momeala. Trebuie remarcat, insa, ca lista acestora este mult mai lunga.


boiliesuri_agricole_d08d63f.jpg

Avantajul folosirii acestor nade si momeli de sezon rezida in usurinta procurarii lor, in faptul ca sunt ieftine si, nu in ultimul rand, sunt extrem de eficiente. Un alt avantaj consta in faptul ca, folosind aceste nade vegetale, se elimina speciile putin atractive pentru pescari, asa cum sunt soretele, ghibortul, somnul pitic si chiar bibanul, pesti pentru care momelile de origine vegetala nu prezinta interes, dar care nu „iarta” nici o momeala animala. In plus, in functie de marimea boabelor si semintelor folosite, se poate selecta si marimea pestilor cautati si implicit a capturilor.

Cele mai utilizate boabe si seminte raman cele de porumb, grau (arpacas) si canepa. Mai putin utilizate, dar departe de a fi lipsite de eficienta sunt si mazarea, nautul, orzul, fasolea, lintea, soia, inul, lupinul.

Canepa este una dintre cele mai utilizate seminte in pescuit. O folosesc atat pescarii de stationar, cat si crapistii, pentru atractia irezistibila pe care o exercita asupra tuturor pestilor pasnici. Fie ca este prajita si rasnita, fie ca este fiarta, canepa aduce rapid pestii la locul de pescuit si ii tine „ocupati” suficient timp. Cauza este reprezentata de continutul bogat in ulei al semintelor de canepa. Canepa se foloseste in special in nada dar da rezultate si ca momeala. In acest scop, canepa se pune la fiert pentru 15-20 minute. Se va supraveghea permanent momentul aparitiei germenului din samanta, moment in care semintele se iau de pe foc si se trec printr-un jet de apa rece pentru a opri imediat fierberea lor. Daca se folosesc in nada, se pot fierbe timp mai indelungat fara probleme. In functie de calitatea canepei, rata de germinare la semintele puse la fiert poate varia in limite destul de largi, dar nu vom astepta decat pana in momentul cand apar majoritatea germenilor, pentru ca in mod cert nu toate semintele vor germina. In apa de fierbere se pot adauga zahar, bicarbonat de sodiu (pentru o pastrare mai buna) sau chiar o lingurita de praf de curry (pentru aromarea si colorarea germenilor). Insa trebuie precizat ca valoarea atractiva a canepei este de cele mai multe ori suficienta si nu este nevoie de astfel de imbunatatiri. Ca momeala, canepa se fixeaza pe carlige de talie mica (se va avea in vederea introducerea varfului carligului la baza germenului pentru o fixare mai buna) si se foloseste la pescuitul ciprinidelor. La prajire, se va avea grija sa nu se arda semintele. Datorita continutului lor bogat in ulei, semintele continua sa se coaca si la oprirea focului si trebuie tinut cont de aceasta, pentru ca semintele arse isi reduc capacitatea atractiva asupra pestilor.

Graul (arpacasul) este una din cele mai ieftine, eficiente si usor de utilizat momeli si nade. Este foarte hranitor ca urmare a continutului ridicat de amidon, asa ca se va evita, cel putin in apele unde nu cunoastem densitatea piscicola, nadirea cu cantitati mari, pentru a evita saturarea pestilor. Are avantajul ca poate fi pastrat timp indelungat fara a-si reduce calitatile, asa cum se intampla cu canepa. Pentru a usura fierberea sa, se recomanda „inmuierea” in apa rece pentru o zi, inainte de fierbere. In acest fel, semintele se umfla de apa si fierb mai usor. Si la fierberea graului se pot adauga in apa diferite arome sau aditivi. Similar cu porumbul, eficienta graului se mareste in cazul in care folosim la pescuit grau fiert in urma cu 2-3 zile si pastrat la temperatura camerei. Inceputul de fermentare produce un miros deloc imbietor pentru oameni, dar cu siguranta foarte incitant pentru pesti! Graul, prin continutul sau ridicat de amidon, permite legarea unor nade alcatuite doar din boabe si seminte.

Porumbul este folosit cu precadere la pescuitul crapului, dar intereseaza, in functie de talie, toate speciile de ciprinide si permite selectarea marimii pestilor pescuiti. Daca folosim porumb in lapte, care se vinde fie la conserva, fie sub forma congelata, vom putea atrage nu doar ciprinidele mari, si si pe cele de talie mijlocie. Este drept ca porumbul uscat are un pret imbatabil, dar si porumbul congelat la pungi mari (2,5 kg) este accesibil si foarte util la pescuitul stationar. Daca folosim porumb preparat prin inmuiere si fierbere, vor fi interesate doar ciprinidele mari, pentru ca boabele sunt suficient de mari ca sa anuleze orice tentativa de hranire a maruntisului. Desi porumbul uscat, este folosit pe scara larga nu se recomanda utilizarea lui ca atare, pentru ca pestii nu au decat o capacitatea enzimatica redusa pentru a-l metaboliza si, in plus, porumbul uscat este inert din punct de vedere olfactiv si gustativ. Este mult mai eficienta utilizarea sa sub forma fiarta. Pentru a usura fierberea, se va lasa la inmuiat pentru 1-2 zile, dupa care se va fierbe pana la obtinerea consistentei dorite. Porumbul fiert degaja un miros placut cu rol de atractant si este foarte hranitor, deoarece are un continut ridicat de carbohidrati. O varianta particulara, ceva mai scumpa, este reprezentata de porumbul pentru floricele. Acesta necesita inmuiere si fierbere ceva mai indelungata, dar are marele avantaj ca este mai dens, comparativ cu porumbul obisnuit, lucru util cand se pescuieste in apa curgatoare.

Mazarea este putin folosita la pescuit, dar foarte eficienta, mai ales in combinatie cu porumbul. Este hranitoare, sta bine in carlig si are densitate mare, lucru care permite lansarea usoara din mana sau cu ajutorul prastiei de nadire. Se poate folosi mazare fie din conserva, caz in care nu mai necesita nici un fel de preparare, fie mazare proaspata, care necesita fierbere, sau mazare deshidratata, care necesita inmuiere si fierbere.

Nautul este folosit de crapisti pentru continutul sau nutritiv ridicat si pentru marimea sa, care selectioneaza pestii. Intereseaza de asemenea si carasul si platica mare, cleanul si mreana. Are o densitate mare, ceea ce permite pescarilor sa lanseze la distanta. Foarte util in pescuitul pe ape curgatoare sau in ape adanci, pentru ca ajunge rapid pe substrat. Se poate folosi atat in nada, cat si ca momeala. In acest caz, trebuie avut grija, pentru ca boabele de naut sunt tari, dar oarecum casante, asa ca se va alege un carlig subtire otelit sau, si mai bine, se poate fixa pe un fir de par.

Orzul este foarte asemanator cu graul (arpacasul) in ceea ce priveste aspectul si compozitia nutritiva, dar difera la culoare si la consistenta. Este necesara o atentie sporita la fierbere, pentru ca se poate inmuia prea tare si nu mai sta bine in carlig. O alta caracteristica proprie, care il diferentiaza fata de grau, este usurinta cu care semintele fierte se pot colora sau aromatiza.
Fasolea este foarte putin folosita in pescuit, dar se poate asocia cu porumbul pentru atragerea ciprinidelor mari (crap, caras, mreana, platica). Se poate folosi atat in nada, cat si ca momeala, cu conditia sa nu fie fiarta prea mult. Necesita o scurta perioada de obisnuire a pestilor.

Lintea se foloseste in alimentatia umana si se gaseste in magazinele naturiste sau in supermarketuri. Are un continut ridicat de proteine si carbohidrati. Atrage atentia tuturor ciprinidelor si se poate folosi in special in nada. Pentru folosirea pe post de momeala, trebuie fiarta cu atentie pentru a nu deveni prea friabila. Odata obtinuta consistenta dorita, se trec imediat boabele prin jet de apa rece pentru a impiedica inmuierea lor. Se poate asocia cu canepa pentru obtinerea unei combinatii mortale!

Soia este de asemenea utilizata de crapisti, in special sub forma de faina, in componenta boiliesurilor. Se poate insa folosi foarte bine si ca atare, in special in nada. Se va avea grija la fierbere, pentru ca soia se desface imediat, asa ca se va amesteca in vasul de fierbere si se va verifica in permanenta gradul de fierbere. Odata obtinuta consistenta dorita a boabelor, acestea se trec peste un jet de apa rece. Soia este foarte hranitoare, avand un continut foarte ridicat de proteine, si nu necesita adaugarea unor aditivi de culoare sau gust. Se poate combina cu canepa si cu cereale.

Inul are un continut bogat in uleiuri si exercita o atractie irezistibila asupra pestilor pasnici. Datorita taliei sale mici, nu se poate folosi decat in nada. Se prepara sub forma de fierbere sau prajire. Atentie la prajire, sa nu se arda semintele. Similar canepei datorita continutului ridicat de ulei, semintele de in ajung la temperaturi foarte ridicate si continua sa se coaca si dupa ce au fost luate de pe foc.

Hrisca este o cereala ce provine din nordul Asiei, cu continut ridicat de carbohidrati, aminoacizi esentiali, vitamine si microelemente. Boabele au o forma piramidala. Se poate folosi atat in nada, cat si ca momeala. Se gaseste la magazinele naturiste. Se poate combina cu canepa, porumbul si cu alte cereale.

Lupinul este de doua feluri: galben (cultivat in Europa centrala) si alb (cultivat in tarile mediteraneene). Este o planta furajera si ornamentala, cu un continut ridicat de proteine si carbohidrati. Pentru preparare, este necesara inmuierea timp de 24-48 de ore, timp in care boabele se umfla mult (isi tripleaza dimensiunile!). Durata de fierbere depinde de modalitatea de folosire: boabe mai tari pentru carlig si mai moi pentru nada. Se adauga putina sare si se lasa boabele in apa de fierbere pana a doua zi. Este o boaba cu aspect plat, de talie mare, care se preteaza in special la crap, agatata in carlig sau fixata de „fir de par”.
Asocierea mai multor boabe si seminte in nada si momeala mareste atractivitatea si eficienta pescuitului, pentru ca ofera pestilor o masa bogata, efectele separate, gustative, olfactive si nutritive ale fiecarei seminte potentandu-se atunci cand sunt folosite impreuna.

Spre deosebire de nadele sub forma de fainuri, nadele din boabe si seminte necesita de obicei una sau doua zile de nadire prealabila pentru a aduce si mentine pestii. Asadar, se preteaza pentru perioada de vacanta, cand pescarii poposesc pe malul apei mai multe zile. Poate parea un dezavantaj, comparativ cu nadirea cu viermusi sau fainuri, care atrag pestii mai rapid, dar spre deosebire de acestea vadurile nadite cu boabe si seminte pot fi „exploatate” eficient timp de saptamani.


Porumb, canepa, mazare si alune ca nada in pescuitul la crap

$
0
0

Unii pescari de crap considera porumbul ca fiind cea mai buna nada. Altii prefera canepa. Altii, alunele tigrate sau amestecurile de seminte mici.

ken_cu_un_crap_prins_la_o_singur___alun___tigrat___3ecfaa9.jpg

Nu e clar nici daca sunt mai bune proaspete sau fermentate. Asa ca i-am cerut parerea unuia dintre cei mai autorizati experti in nade, celebrul Ken Townley.

Cum e mai bine sa folosim semintele?
E mai util sa fie proaspete sau, dimpotriva, exista vreun avantaj semnificativ in a le lasa sa fermenteze?
Raspunsul la aceasta intrebare depinde de tipul semintelor. Opinia comuna este ca TOATE semintele ar trebui lasate pana cand incep sa fermenteze. Cred insa ca multi risca sa confunde stadiul de fermentatie cu stadiul in care semintele incep sa se strice.

Si atunci cum le deosebim? In principiu, daca au un miros usor dulceag si eventual alcoolic, inseamna ca fermenteaza. Daca miros greu si neplacut, inseamna ca s-au stricat.

Canepa
Canepa este o nada care pur si simplu ar trebui folosita cat mai proaspata; daca se poate, direct din oala, cat e inca fierbinte! Odata cu trecerea timpului, canepa nu intra in fermentatie, ci incepe direct sa se strice. E suficient s-o mirosi ca sa-ti dai seama ca acolo e ceva foarte dezagreabil.

Mai mult ca oricare alte seminte, cinepa trebuie folosita proaspata
Mai mult ca oricare alte seminte, canepa trebuie folosita proaspata

Daca patesti asa ceva, mai bine o arunci decat sa o folosesti, dar nu trebuie aruncata in lac. Poti sa strici vadul pentru cateva saptamani. Sub nicio forma nu trebuie nadit cu o canepa care are cel mai mic miros neplacut. Mai mult decat oricare alte seminte, canepa TREBUIE sa fie proaspata.

Porumbul

Porumbul miroase foarte tare cand fermenteaza. Este un miros dulceag, intepator si usor alcoolic. Multi pescari il considera numai bun de pescuit cand ajunge in starea aceasta si e cert ca, prin fermentatie, porumbul elibereaza zaharuri atragatoare.

Cred, insa, ca exista si aici o limita pana la care se poate merge cu fermentatia. Stiu pescari care il lasa pana cand ajunge sa aiba o crusta alba si groasa la suprafata si miroase a voma! In acest caz, porumbul a atins apogeul fermentatiei si trebuie folosit imediat. Nu incercati sa impingeti procesul mai departe. Fermentatia va incetini si porumbul va incepe sa se strice.

Porumb mic, de floricele
Porumb mic, de floricele

Personal, nu l-as folosi niciodata sub forma asta. Exceptie face porumbul rosu, care e un soi foarte interesant. Am avut rezultate bune cu porumb rosu preparat proaspat, dar si cu porumb rosu imputit. Cand il prepar, il las pana cand incepe sa miroasa groaznic si face un fel de mucegai alb oribil, dupa care e  numai bun de pescuit la crap!

Porumbul rosu poate fi folosit si fermentat
Porumbul rosu poate fi folosit si fermentat

Prin contrast, porumbul mic, de floricele, trebuie neaparat sa fie folosit proaspat.

Acest material este un fragment editat din articolul “Seminte bune, baieti!” de Ken Townley
Articolul integral a fost publicat in numarul 95/August al revistei Aventuri la pescuit.

Pentru continuarea articolului urmariti constant pagina www.aventurilapescuit.ro.


Share

Crap la porumb. Prepararea porumbului pentru pescuit la crap

$
0
0

Crap la porumb. Retete si metode de preparat porumb pentru pescuitul la crap. Vezi cum poti face porumbul mai atractiv pentru crapi.

shaun_harrison_cu_o_frumuse__e_de_crap_comun_aa6ee52.jpg

Exista o gama variata de surse de hrana pentru crapi, care au si ei preferintele lor. Porumbul este o nada pe care crapii ar manca-o in majoritatea situatiilor, dar sunt anumite lucruri pe care le poti face pentru a spori atractivitatea porumbului.

Metoda mea standard de a prepara porumbul este sa il las mai intai sa traga apa timp de 48 de ore. Astfel, porumbul va absorbi cat mai mult lichid inainte de a-l fierbe. Dupa ce porumbul a tras suficienta apa si a crescut in dimensiune, incalzesc apa pana la punctul de fierbere si las porumbul sa clocoteasca pentru aproape 30 de minute sau pana incepe sa se crape boaba.

Odata ce observi ca se intampla asta, pur si simplu opreste focul si lasa porumbul sa se raceasca. Pregatit in acest fel, porumbul va rezista cateva zile si chiar daca incepe sa fermenteze, tot va fi mancat de crapi. Am prieteni care chiar il lasa sa fermenteze inainte de a-l folosi. Din pacate, nu iti pot oferi o perioada de timp exacta pentru acest fenomen, intrucat aceasta variaza in functie de temperaturile la care este tinut porumbul. Cu cat e mai rece, cu atat dureaza mai mult pana fermenteaza.

Porumb preparat pentru pescuit la crap
Diferenta dintre porumbul gatit si cel uscat

Daca vrei sa grabesti fermentarea, lasa porumbul in soare si asta va grabi procesul. Inceputul procesului va fi evident, pentru ca se va simti atat la miros (acru-intepator), cat vizual, intrucat porumbul o sa inceapa sa „fiarba”. Poti face porumbul si mai atractiv pentru crapi daca adaugi zahar in compozitie inainte de a-l fierbe. Eu fac acest lucru atunci cand las porumbul la inmuiat si pun 100 de grame de zahar la fiecare kilogram de porumb uscat.

La fel, pentru o crestere a atractivitatii, poti adauga o aroma porumbului. Asta il va face diferit de cel utilizat de ceilalti pescari. Daca pe balta pe care pescuiesti sunt si alti pescari care pescuiesc la porumb, acest lucru o sa iti ofere un mare avantaj. Ideal ar fi sa sa nu spui altora despre acest lucru, intrucat vei beneficia categoric de o nada mai atractiva decat a celorlalti. Exista o diversitate de arome de intensitati diferite si, drept urmare, poti experimenta o viata intreaga cu ele. Eu am descoperit ca aromele de crema si de fructe se potrivesc foarte bine cu porumbul.

Chiar si cel mai mare crap al baltii poate fi pescuit la porumb
Chiar si cel mai mare crap al baltii poate fi pescuit la porumb

O alta metoda prin care poti crea o nada total diferita este adaugarea unui colorant in timpul procesului de inmuiere a porumbului. Poti apela la aceasta metoda pe baltile unde crapii sunt supusi unei presiuni mari din partea pescarilor, acestia devenind mult mai precauti atunci cand vad culoarea galbena si lucioasa a porumbului. Nu voi detalia prea mult acest lucru, intrucat aceeasi culoare de galben aprins este preferata de crapi in prima parte a anului, cand apa incepe sa se incalzeasca.

Ca un ultim truc, atunci cand folosesti porumb la pescuit, poti adauga fulgi de porumb in nada. Fulgii se vor imprastia pe patul de nada, tentand crapii sa stea mai mult pe langa momeala, iar asta iti lasa mai mult timp la dispozitie sa ii prinzi.

Pescuit placut, Shaun Harrison

Voi ce metode si retete folositi pentru a spori atractivitatea porumbului?

 

 

 

Prepararea semintelor de pescuit la crap. Fierberea semintelor

$
0
0

Prepararea semintelor de pescuit la crap. Cum se prepara semintele pentru pescuitul la crap. Cum si cit se fierb semintele pentru nada de pescuit la crap

semin__e_preparate__nada_excelenta_pentrtu_pescuit_la_crap_c008e40.jpg

Cel mai popular mod de preparare a semintelor de pescuit la crap, indiferent de dimensiunea acestora, este fierberea. Prin acest proces se ajunge la o consistenta foarte atractiva, dar se si elimina flotabilitatea semintelor mici si uscate.

Pentru aproape toate semintele bune de pescuit crap, este necesar ca, inainte de fierbere, ele sa fie inmuiate in apa rece timp de 24 de ore (la modul ideal, dar uneori sunt suficiente si 12 ore). Apoi, in functie de dimensiunea semintelor, ele trebuie fierte cam 25-30 de minute (cele mari), si intre 10 si maxim 20 de minute (cele de dimensiuni mici).

In principiu, ele ar trebui sa ajunga intr-un stadiu oarecum echivalent celui numit in bucataria italiana “al dente”. Asta inseamna ca semintele trebuie sa fie suficient de fierte incat sa poata fi strapunse de o croseta, dar suficient de putin fierte incat sa nu se flescaiasca sau sa se sparga in bucati.

Exista si o alta modalitate de preparare a semintelor, care nu necesita fierbere, si anume oparirea. Cu 1-2 zile inainte de folosire, se toarna peste seminte apa clocotita, se acopera vasul si se lasa asa. Marele avantaj este faptul ca are loc o racire lenta, iar nivelul de penetrare a apei in corpul semintei este unul natural, nefortat de fierbere.

In ambele cazuri, fie ca le-am fiert sau doar oparit, trebuie sa lasam semintele in aceeasi apa, ea devine o zeama extrem de atractiva, cu care, la nevoie, se pot dipui chiar si unele boiliesuri. In timpul acestor procese puteti folosi sare sau zahar, cam o lingura la fiecare kilogram de seminte.

In cazul in care urmeaza sa folositi arome, nu le puneti la fiert, ci doar dupa ce apa in care ati fiert semintele s-a racit. Aici intervine sarea, care este un excelent potentator de arome, dar poate fi folosita si in absenta aromelor, este un atractant in sine.

Crap pescuit la seminte preparate
In lunile calde, semintele sunt o alternativa de luat in seama; pot prinde peste atunci cand nimic altceva nu o face

Pentru atractie suplimentara puteti folosi orice va trece prin cap, de la arome dulci, miere de albine sau zahar si pana la usturoi, piper negru, curry sau boia de ardei. In cazul semintelor foarte moi (porumb, mazare, fasole), inainte de fierbere/oparire, alegeti semintele pe care urmeaza sa le folositi la carlig si nu le fierbeti, ci lasati-le pur si simplu intr-un vas cu apa.

Varietate de seminte de import, conservate, dedicate pescuitului la crap
Varietate de seminte de import, conservate, dedicate pescuitului la crap

Astfel, ele vor fi destul de tari ca sa reziste unei aruncari, dar si suficient de moi ca sa poate fi trase pe firul de par cu croseta. Semintele mai pot fi folosite si in alta stare de agregare, si anume atunci cand sunt incoltite, iar uneori chiar fermentate, dar pe la noi asta se intampla extrem de rar.

In zilele noastre, pentru cei mai comozi exista o multime de firme care comercializeaza seminte conservate in diverse stadii si cu diverse arome, ceea ce usureaza de multe ori si munca si alegerile pescarilor.

 

 

Seminte incoltite in pescuitul la crap. Incoltirea semintelor de pescuit

$
0
0

Semintele incoltite, o nada excelenta in pescuitul la crap. Vezi cum se pregatesc semintele incoltite inaintea partidei de pescuit la crap.

crap_pescuit_la_seninte_incoltite_5e1af50.jpg

Imi plac grozav semintele incoltite si pot sa declar cu mana pe inima ca, in afara de mine, n-am vazut pe nimeni sa le foloseasca in pescuitul la crap. Din cand in cand, le-am vazut mentionate in articole, dar asta-i tot.

Cred ca ajungem iar la relatia dintre confort si lene pentru ca, daca vrei seminte incoltite, trebuie sa le pregatesti cu cateva zile inaintea partidei de pescuit. Si de ce sa faci efortul de a le pregati, cand poti sa iei de la magazin un borcan de seminte gata preparate?

Raspunsul e simplu – pentru ca merita, semintele incoltite prind bine si, daca ai neaparata nevoie de ceva nou, atunci asta poate fi o solutie. Cum faceti sa puneti semintele la incoltit? in primul rand, va trebuie o tava putin adanca si fara gauri.

Turnati un strat de seminte pe fundul tavii, asa incat sa stea pe un singur rand. Daca le puneti pe doua randuri, o parte vor incolti, iar o parte vor ramane neatinse. Adaugati apa doar cat sa le acopere. Prefer apa de lac, dar, daca nu se poate, merge si apa plata.

Apa de la robinet trebuie evitata. Apa plata e suficient de ieftina ca sa fie folosita la incoltirea semintelor si esti sigur ca nu vor prinde mirosul de dezinfectant pe care il are in general apa de la robinet. Pasul urmator este sa puneti semintele undeva la lumina. Pervazul unei ferestre e ideal. Se pot pune si afara, in aer liber, dar exista riscul sa fie mancate de pasari.

Vor incolti si la lumina artificiala, dar le va lua mai mult. Din cand in cand, verificati apa din tava. Veti constata ca semintele crude sunt insetate si absorb multa apa in primele ore. De asta le tinem la muiat inainte de a le fierbe, fiindca le putem fierbe mai putin, daca sunt inmuiate.

In cazul in care au absorbit apa, completati cu apa proaspata si lasati-le sa stea mai departe. Trebuie sa stea in apa, dar fara sa fie complet scufundate. Viteza cu care vor incolti depinde de cantitatea de lumina pe care o primesc. Cand au lumina din belsug, o sa vedeti ca incoltesc chiar a doua zi. Cand nu au lumina, s-ar putea sa dureze cateva zile.

Shaun Harrison si Mehdi Daho - doi artisti ai semintelor
Shaun Harrison si Mehdi Daho – doi artisti ai semintelor

Unele seminte incoltesc foarte repede. Cat de mult sunt lasate sa incolteasca e decizia fiecarui pescar. Cand sunteti multumiti de felul in care arata, puneti-le intr-o oala si fierbeti-le ca de obicei.

Daca fierbeti separat niste seminte inmuiate in mod obisnuit si apoi faceti o comparatie intre cele doua tipuri de preparare, veti constata ca nu au acelasi gust.

Semintele incoltite sunt mai dulci – si asta fara sa le fi adaugat nimic. E vorba de efectul atractiei naturale.

 

 

 

 

Pescuitul la crap dupa temperaturile scazute, cu seminte sau boilies

$
0
0

O întrebare tot mai des întâlnită între pescari este aceea dacă să pescuim la crap, în lunile care vin după iarnă, cu boilies sau cu semințe. Este o întrebare bună, dar care este posibil să nu aibă un răspuns perfect.

Seminte sau boilies pentru pescuitul la crap

Există teorii clasice care ridică în slăvi seminţele, mai ales porumbul, pentru prinderea crapilor indiferent de anotimp. Cu rezervele de rigoare (şi până la un anumit punct), pot fi de acord cu asta.

Dacă însă ţin cont de statisticile personale, nu aş ezita niciun moment să-ţi dau un raspuns clar – boliesuri. Argumentul principal este acela că, oricât de bune şi pline de nutrienţi ar fi unele seminţe, nu pot concura cu un boilies nutritiv.

Cred cu tărie că numai sursele de hrană vie (viermi, melci, scoici, larve) pot concura cu adevărat un boilies nutritiv în lunile de după iarnă.

Dar, cum în apele noastre e aproape imposibil ca hrana vie să stea neatinsă până la sosirea greoilor crapi (speciile mai mici, precum plătica, bibanul, carasul sau roşioara, vor fi primele la festin), folosirea boiliesurilor este singura soluţie aplicabilă.

Nu vreau să spun că nu se poate prinde crap la seminţe în această perioadă, ci doar că raportul capturilor ar fi net în favoarea boiliesurilor, mai ales dacă acestea sunt făcute după reţete echilibrate, care respectă dozajele. Cu menţiunea că, atunci când temperaturile cresc, ele trebuie să fie mai puţin uleioase şi ceva mai aromate decât în restul sezonului.

Dacă vor avea de ales între diferite tipuri de hrană, crapii, mai ales cei bătrâni, vor alege indiscutabil un boilies bogat din punct de vedere nutritiv. Dacă ţinem cont şi de faptul că seminţele, mai ales cele nepreparate, nu sunt nici pe departe la fel de digerabile precum boiliesurile de calitate, parcă vedem cum balanţa începe să se încline spre folosirea boiliesurilor.

Nu în ultimă instanţă, trebuie să ai în vedere şi faptul că, folosind boiliesuri, poţi selecta crapii mai mari de cei mici, lucru imposibil în cazul pescuitului cu seminţe.

Nu trebuie să excluzi însă anumite tipuri de seminţe din nadă. Cânepa fiartă, porumbul şi grâul fierte sunt, în combinaţie cu boiliesurile şi peletele, ingrediente excelente pentru aducerea şi menţinerea crapilor pe patul de nadă.